Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено
Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено / Thinkstock/Getty Images
Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено
84844
Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено
Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено
  • Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено
  • Депутатите решиха: Къмпингуването на плажа забранено, нощуването - позволено

Депутатите разрешиха да се нощува на плажа, без обаче да се къмпингува. Това стана, след като депутатите одобриха окончателно промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на извънредно заседание. Къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа по цялото Черноморие вече е забранено. За нарушаване на закона са предвидени глоби от 1000 до 10 000 лева.

Плажовете Корал, Карадере и Иракли ще са със защитен статут

Безпроблемно депутатите приеха окончателно плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. За сметка на това обаче идеята освен къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа да се забрани и нощуването срещна остри критики от всички страни. Така в спор влязоха независимият депутат Велизар Енчев и един от вносителите на промените Найден Зеленогорски.

"По тази ненормална логика предлагам да напишем закон, според който ако легнеш да спиш под някое дърво в гората, също трябва да бъдеш глобен", допълни от своя страна Велизар Енчев.

"Ако искате да продавате мартеници навън, трябва да има схема, трябва да си платите за 1 кв. м и да продавате мартеници. Не може всеки да се разпорежда, както си иска", каза от своя страна Найден Зеленогорски.

Плажовете скараха две министърки

Използвайки живописен пример, Костадин Марков от Реформаторите призова колегите си да подкрепят идеята му и забраната за нощувките да отпадне:

"Да речем, че с господин Миков пием по една ракия на плажа, след това придремем на шезлонга. Идва обаче един човек с мустаци и казва: "Аз съм от Министерство на икономиката. За вас, господин Марков, глоба от една депутатска заплата, за вас, господин Миков, глоба от две депутатски заплати". В този момент аз се радвам, защото господин Миков е по-зле от мен, но той вади следния аргумент: "Аз бях със затворен очи, но аз мисля със затворени очи" и неговата глоба отпада, а моята остава. Затова считам, че думата не е прецезирана и предлагам да отпадне, като основната идея на вносителите е да се забрани безразборното къмпингуване по плажовете, поставяне на палатки, нерегламентираното нощуване и нерегламентираното ползване на общинска собственост и държавна собственост, каквато е плажа. Затова ви моля да подкрепите тази поправка", заяви Марков от Реформаторите.

Малко преди да приемат редактирания вариант, депутатите поканиха част от протестиращите пред парламента срещу промените и им обясниха, че тепърва ще се внасят нови предложения за поправки в друг закон, с които да се дефинира как и къде може да се къмпингува.