Плажовете скараха две министърки
Плажовете скараха две министърки / DarikNews.bg, архив

Стопанисването на плажовете предизвика остър спор в правителството. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на кабинета за тази година, проведено на 23 декември. На него се обсъжда промяна в Закона за Черноморското крайбрежие, според която управлението на морските плажове се прехвърля от МРРБ на Министерството на туризма, съобщава вестник "Стандарт".

"Това е първа стъпка за реализиране на реформата в управление на морските плажове у нас", посочва министърът на туризма Николина Ангелкова. Колежката й Лиляна Павлова обаче я критикува, като заявява, че за това прехвърляне се знае от една година, но до момента Ангелкова не е предложила концепция как ще се промени начинът на управление и стопанисване на плажовете. Според Павлова няма време за реализиране на промяната преди летния сезон.

"Още повече, в следващата година влизат в сила и измененията в европейската директива, които създават чисто нов ред за предоставяне, управление и стопанисване на такъв тип концесии - концесии за услуга. Така че всичко това трябва да се вземе предвид буквално в следващите месеци, за да може от 1 април да се задейства. Това обаче за момента не е предвидено в закона и аз имам притеснение да не блокираме летния сезон", посочва още Павлова. На свой ред Ангелкова обяснява, че не е било възможно до момента да се направи цялостна концепция с групирането на плажовете, защото в Министерството на туризма няма наличната информация и досиета. Промяната в закона ще даде възможност тези данни да бъдат предадени от МРРБ и до един месец ще представим концепцията, обещава Ангелкова.

В спора се включва и финансовият министър Владислав Горанов, който също изказва притеснения за откритите и неприключили процедури за концесиониране. Според него по-целесъобразно е "започналите неща в МРРБ да се довършат там". "В закона е предвидено автоматично при съгласие на концесионера или наемателя за една година да се удължат договорите до 30 септември 2016 г., така че да няма риск за следващия сезон", успокоява Ангелкова. Павлова обаче продължава атаката, като пита защо в законопроекта не са предвидени обещаните от Ангелкова безплатни плажове или скъпите плажове за ВИП клиенти. "Вие, като обещавахте на кметовете да управлявате плажовете - няма го предвидено в закона, дайте ги на кметове!, казва още Павлова. "Една година ги мислихте и накрая една година по-късно правим само физическо прехвърляне. Обаче то е в началото на сезона, как ще го контролирате, аз не знам. Кой да довърши процедурите нямам претенции. Каквото искате правете, въпросът е, че за мен това е огромен риск", отсича регионалната министърка.

Накрая се намесва премиерът Бойко Борисов, който посочва, че концептуално би трябвало плажовете и курортите да са в Министерството на туризма, а не към МРРБ. "Как да изглежда законът, зависи от министъра. След като ни се внася законът, този министър ще бъде така любезен да отиде да го защитава в парламента и там политическите партии ще си кажат мнението. Всичко останало е наши страхове или съмнения", посочва Борисов и призовава министрите да приемат точката.