Дебат между Дянков и опозицията за фискалния резерв, харчове и бонуси
Дебат между Дянков и опозицията за фискалния резерв, харчове и бонуси / netinfo
Дебат между Дянков и опозицията за фискалния резерв, харчове и бонуси
50851
Дебат между Дянков и опозицията за фискалния резерв, харчове и бонуси
  • Дебат между Дянков и опозицията за фискалния резерв, харчове и бонуси

Парламентът реши да възложи контрола по изпълнението на изземванията на резерви от държавните предприятия на финансовия министър Симеон Дянков. По време на дебатите от опозицията заявиха, че стабилността на бюджета е под въпрос.

„Много можем да говорим за фискален резерв, можем да говорим за дивиденти на държавни предприятия, можем да говорим за облигационна политика. Това обаче, което всички ние знаем, което народът знае, е, че тройната коалиция водеше непрозрачно, лошо, лъжливо управление на държавния ресурс и ни остави над 3 млрд. задължения. Можем да си говорим за Водното огледало, можем да си говорим за хеликоптери, за корвети, за ред други пътни проекти и така нататък", каза Дянков.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров подкрепи вицепремиера в твърдението, че управлението на тройната коалиция не е било прозрачно. Според синия лидер голяма част от фискалния резерв, която е можело да бъде спестена, е била похарчена. „Друг е въпросът, говорейки за разумно харчене, че колкото е изхарчила по Белене тройната коалиция, толкова вече са похарчили и ГЕРБ, което ви поставя на едно и също ниво на неразумност. Защо сте се подкарали сами дотам, аз не мога да кажа", обърна се Димитров към колегите си от ГЕРБ.

Алиосман Имамов от ДПС попита управляващите какви са техните планове в краткосрочен и дългосрочен аспект за развитието на българската икономика. „Защото на всички ни е известно, че българските граждани, въпреки важността на финансовата стабилност, не закусват сутринта с филия, намазана с финансова стабилност. Тях ги интересува как ще нарастват доходите им, как ще си намерят работа, кога ще се размразят заплатите и пенсиите", допълни депутатът.

От своя страна бившият финансов министър Пламен Орешарски изтъкна, че по времето, когато той е влязъл в своя мандат, „не е плакал като малко дете за заварени задължения, а те и тогава бяха такива".

„Аз като министър не съм взел нито лев бонус. Вие обаче сте и всички знаем. Ще ги върнете ли? Върнете вашия бонус! Имаме сметка, заповядайте!", каза Дянков.