Чобанов: Орязването на парите на министерствата не е решение на правителството
Чобанов: Орязването на парите на министерствата не е решение на правителството / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чобанов: Политиците решиха да орежат разходите на ведомства заради парите за здраве
74183
Чобанов: Политиците решиха да орежат разходите на ведомства заради парите за здраве
  • Чобанов: Политиците решиха да орежат разходите на ведомства заради парите за здраве

Политиците решиха да се орежат парите за ведомствата, за да намери допълнителен ресурс за Здравната каса, а не Министерския съвет. Това заяви министърът на финансите в оставка Петър Чобанов след гласуването на актуализацията на бюджета на Здравната каса. По думите на Чобанов, е много по-разумно да се осигурят повече фискални буфери. Той припомни, че депутатите не са поискали да гласуват и актуализацията на републиканския бюджет.

"Не Министерският съвет е решил да ореже допълнително средствата на министерствата. Това беше политическата воля, която беше изразена и беше гласувана в зала с предложението на депутатите от Коалиция за България", каза Чобанов. Той бе категоричен, че предложената от правителството актуализация не е включвала подобна техника.

Кабинетът е предпочел да предложи техника, която увеличава буферите, но тя не е била възприета от депутатите, а се е приел вариантът, който изисква допълнително орязване на разходите на министерства и ведомства.

"Това, което внесе Министерският съвет като вариант за актуализация беше по-различно от това, което се гласува. Още тогава ви казах, че това е моето експертно предложение и така разбирам нещата. Мисля, че в ситуация, в която непрекъснато ни връхлитат шокове, е разумно да имаме повече буфери. Видяхте след това каква политическа дискусия се разрази и колко време продължи. И в крайна сметка достигнахме до същото възможно фискално решение, което обаче е в друга посока. Така че политическите дискусии за това какви бомби са заложени, колко са и дали ги има, оставям на политиците", каза финансовият министър в оставка.

И сега финансовият министър потвърди, че подкрепя идеята за предсрочно изплащане на гарантираните влогове от КТБ, но след като пленарната зала го е отхвърлила, всички правомощия остават в полето на БНБ.