/ ThinkStock/Getty Images
ЧЕЗ започва проучване за участието на България в сделката
96540
ЧЕЗ започва проучване за участието на България в сделката
  • ЧЕЗ започва проучване за участието на България в сделката
ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва в покупката на дружеството.
 
Сделката за ЧЕЗ: Обвинения и възможни сценарии

Въпреки че българското правителство не изрази интерес да се включи в процеса по продажба, който протече миналата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от "Инерком" и ще разгледа възможностите българската държава да участва в сделката за българските активи на компанията. Това заяви за Дарик говорителят на чешката енергийна група Алис Хоракова.
 
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
 
"Преговорите приключиха днес. Те се състояха от вторник до петък. По време на разговорите представителите на "Инерком" представиха официално запитване, дали е възможно българската държава да се включи в сделката. ЧЕЗ реши да разгледа запитването, отправено от бизнес партньора ни и да провери възможностите", съобщи Хоракова.

"Двете страни се разбраха, че ЧЕЗ и "Инерком" ще подготвят цялостен анализ на всички варианти и възможни развръзки за потенциалното влизане на българската държава", поясни още тя. Преговорите ще продължат след няколко седмици, посочи още говорителят на ЧЕЗ Груп.
 
„Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ

Ситуацията с клаузата в договора, свързана с арбитражното дело няма как да се промени бързо, заяви за Дарик журналистът от "Хосподарски новини" Петр Лукач, който пръв публикува новината, че в договора между ЧЕЗ и "Инерком" има клауза, според която новият собственик трябва да сътрудничи по арбитражната процедура, която се гледа във Вашингтон.
 
Участие на българската държава в ЧЕЗ България е неприемливо за ръководството на чешката енергийна група, освен ако българското правителство не предложи решение по арбитражното дело. "Адвокатите работят бавно, особено когато се отнася до международното право Само една седмица е минала, откакто г-н Борисов каза, че българската държава може да купи част от ЧЕЗ или "Инерком", коментира журналистът.
 
Петр Лукач от „Хосподарске новин“: ЧЕЗ не иска купувач, който ще пречи на арбитража

Петр Лукач добави, че ЧЕЗ са уверени, че има шанс да спечелят арбитража. По думите му, фактът, че още двама собственици на електроразпределителни дружества в България са завели арбитражно дело е показателен. Що се отнася до факта, че българското правителство отрича да му е предлагано закупувано на дял в ЧЕЗ България, Лукач коментира, че това, което ЧЕЗ казва всъщност е, че за цялото време, през което се е знаело, че ЧЕЗ България се продава българското правителство не е проявило интерес.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви днес пред журналисти, че разговори за покупка на дял от ЧЕЗ не са водени.