Сделката за ЧЕЗ: Обвинения и възможни сценарии

/ ThinkStock/Getty Images
Днес е решаващият ден, в който трябва да стане ясно дали чешката компания "ЧЕЗ Груп" е склонна да допусне българската държава до сделката. Още в първите дни на преговорите от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката, българското правителство да се договори с Гинка Върбакова, посочва NOVA.

Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
 
Ситуацията е много деликатна и бих призовал опозицията да говорим с официалната информация, защото всичко извън нея би било спекулация, която може да донесе щети за милиони”. С тези думи депутатът от ГЕРБ Тома Биков ситуацията около сделката за ЧЕЗ.
 
„Ние станахме свидетели на една политическа кампания на БСП. Помните какви неща се говореха в началото на тази кампания – че не Гинка Върбакова, а Бойко Борисов купува ЧЕЗ. Сега виждам, че са доста по-внимателни колегите от БСП. Помагаме им, защото иначе ще изпаднат”, добави Биков и поясни, че има ясна кореспонденция между българското и чешкото правителство по казуса.
 
„Ние искаме в този казус, в който нашите възможности са ограничени, защото тази сделка в момента може да се контролира от КЕВР, Комисията за финансов надзор и от тези регулаторни органи, които по закон трябва да проверят сделката, ние към тях сме прибавили органи, които при други обстоятелства не биха се включили, като ДАНС и прокуратурата”, каза още Тома Биков.

„Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ
 
И припомни, че контролният пакет на държавата при приватизационната сделка на ЧЕЗ е продаден през 2004 г.
 
Онези 33%, които са продадени през 2011 г., не са контролен пакет – те нямат право на глас и те служат за това, ако дружеството има загуби, да покрият загубите”, поясни Биков.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)
 
Няколко факта за казуса „ЧЕЗ“:
 
- Купувачът на ЧЕЗ е „Инерком България“
 
- Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.
 
- Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ
 
- Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик"
 
- Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност
 
- Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи      
 
- Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите
nova.bg