ЧЕЗ даде нов краен срок на Мини „Бобов дол”
ЧЕЗ даде нов краен срок на Мини „Бобов дол” / снимка: БГНЕС

Мажоритарният собственик на електроразпределителните дружества в Западна България – „ЧЕЗ Електро”, отложи спирането на тока за Мини „Бобов дол”. Днес изтече крайният срок, който чешката компания беше дала на мината да погаси задълженията си за електроенергия. На 16 юли от ЧЕЗ обявиха, че Мини „Бобов дол” им дължат 5,5 млн. лева за ток и ако не бъде постигнато споразумение за погасяването им до 30 август, захранването ще бъде ограничено.

На проведена вчара среща между представители на ЧЕЗ, Министерството на икономиката и енергетиката, Мини „Бобов дол” и наемателя „Ораново” е постигнато споразумение засега да не се преминава към ограничаване на електроподаването. До 11 септември въгледобивното и електроразпределителното предприятие трябва да уточнят всички спорни въпроси и да подпишат споразумение, съобщиха от ЧЕЗ.

През последните две седмици двете страни си отправяха взаимни обвинения. Претенциите на ЧЕЗ са за неплатени 5,5 млн. лева задължения, а от своя страна Мини „Бобов дол” твърдят, че енергото ползва тяхната енергийна инфраструктура, без да плаща нищо.