България и Гърция търсят решение за снабдяването с ток
България и Гърция търсят решение за снабдяването с ток / снимка: Sofia Photo Agency
България е готова съвместно с Гърция да търси решение за електроснабдяването в региона. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред участниците в българо-гръцкия бизнес форум.

България ще продължи да бъде транзитираща страна за доставките на природен газ за Гърция, както и ще прави всичко възможно за осигуряване на необходимите й доставки на електроенергия, каза министър Овчаров.

Той предложи двете страни заедно да помислят за разнообразяване на енергийните доставки и подчерта, че след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” страната ни не може да осигури такъв износ на електричество като преди година.

Да се проучи предложението на гръцката електрическа компания за внос на електроенергия от трети страни, препоръча заместник-министърът на развитието на южната ни съседка Анастасиос Нерадзис.

По време на форума голямо внимание бе обърнато на предстоящото подписване на споразумението за строителството на петролопровода Бургас–Александруполис, което трябва да се състои в началото на март в Атина. Според заложеното в проекта нефтопроводът ще може да се ползва от 2011 година, каза още Нерадзис.

Президентът на България Георги Първанов каза пред участващите в конференцията, че очаква Гърция да премахне или намали ограниченията за регистрация на български фирми. Икономическите отношения между двете страни могат да се развиват и с отварянето на нови ГКПП-та и инвестиции в инфраструктурата на пограничните райони.