Букурещ с малка преднина пред София при наемите на офис площи
Букурещ с малка преднина пред София при наемите на офис площи / netinfo

Офиси в София се наемат на цени леко по-ниски от наемите в търговските сгради в Букурещ, информира вестник "Адевърул" и допълва, че за офис в София се плаща между 14-23 евро за квадратен метър месечно, докато цената в румънската столица е между 17-24 евро за кв.м. на месец. В момента в столицата на България има около 850 хиляди квадратни метра офисни пространства, като само 5,5 на сто от тях са незаети.

През второто тримесечие на годината на пазара в София бяха пуснати редица офис площи клас А, което доведе до относително успокояване на търсенето на този тип пространства, допълва изданието.

"Адевърул" информира още, че в Румъния се наблюдава замразяване на цените на новите апартаменти. Голямото предлагане на новопостроени жилищни сгради е основният мотив за стагнация, посочва изданието и допълва, че това е накарало някои предприемачи да намаляват цените.

"Не може да се говори за истински блокаж на пазара на недвижими имоти в Румъния, но трябва да се разбере едно нещо: крайният клиент се събуди. Докато преди няколко години той беше начинаещ, който купуваше всичко, сега се превърна в истински

професионалист", казват специалистите в сектора и допълват, че ценовата политика на предприемачите в момента е несъразмерна на икономическата реалност в Румъния. "Дойде време за наместване на пластовете в сектора и е вероятно догодина да се появят и първите фалити на строителни фирми", заяви Габриел Сорин Замфир, председател на Националния съюз за недвижима собственост.

"Говори се за голямо търсене. Има обаче голяма разлика между желанието на хората да си купят къща, което наистина е голямо, и същинското търсене", казва Рикардо Алкайне, мениджър в испанската строителна компания GIS груп, която работи в

Румъния. Според скорошно проучване на банка Уникредит само 7,5 на сто от румънците, т.е. около 400 хиляди души, имат необходимия финансов потенциал на база декларирани доходи, за да си купят апартамент. Една четвърт от северните ни съседи обаче заявяват, че имат желание да си купят жилище в близките десет години. Решението за тях е да изтеглят кредит, но това ще става все по-трудно. Йон Драгулин, шеф на дирекцията на финансова стабилност в Централната банка на Румъния, заяви, че се очаква увеличаване на рестрикциите за получаване на кредит за купуване на жилище или парцел.(БТА)