БСП: България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата
БСП: България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата / снимка: БГНЕС
БСП: България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата
79191
БСП: България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата
  • БСП: България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата

БСП обмисля да сезира Европейската комисия заради договорите с ВЕИ-тата, ако управляващите не кажат какво се случва. Социалистите предупредиха, че е възможно страна ни да влезе в наказателна процедура. От БСП съобщиха, че управляващите са скрили писмо от Европейската комисия, получено в края на октомври миналата година.

Куюмджиев: Защо управляващите прикриват писмо на ЕК за американските централи?

Социалистите твърдят, че предишният състав на комисията за водно и енергийно регулиране е питала Брюксел дали договорите с американските централи и ВЕИ-тата не са неправомерна държавна помощ. В получения отговор на Европейската комисия се казва, че помощта е неправомерна и пита защо не сме я уведомили за това.

ДКЕВР подала жалби до Брюксел за ВЕИ и американските централи

Явор Куюмджиев обясни същността на проблема: „Горе-долу историята е следната: въпросната централа заявява за следващата година, примерно 2015-а, че ще произведе 1 млрд. мегаватчаса електроенергия. ЕСО, КЕВР, НЕК казват „Не можем да изкупим този милиард, можем да изкупим 600 млн., защото толкова ни трябват, за да вържем баланса на потреблението за следващата година. Останалите 400 млн. мегаватчаса, които няма да бъдат произведени и не са произведени, се плащат. По този начин е записано в договорите. Пак повтарям, плащаме за непроизведена енергия. Цената на тази непроизведена енергия беше намалена, не на произведената".
Такъв е договорът, това е клаузата „take or pay", лаконичен бе Куюмджиев в отговор на журналистически въпроси по темата.

Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести близо 1 млрд. лв. на НЕК

От БСП отново обясниха, че НЕК е фалирала компания, дълговете й към централите вече са 700 млн. лева, а месечно трупа по още 50 млн. лева задължения.