Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести близо 1 млрд. лв. на НЕК
Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести близо 1 млрд. лв. на НЕК / снимка: БГНЕС
Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести 1 млрд. лв. на НЕК
79091
Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести 1 млрд. лв. на НЕК
Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести близо 1 млрд. лв. на НЕК
  • Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести 1 млрд. лв. на НЕК
  • Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести близо 1 млрд. лв. на НЕК

Националната електрическа компания ще плаща с 94 милиона лева по-малко на година на ТЕЦ „AES Марица изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3", след като ръководството й разписа споразумения за промени в дългосрочните договори с двете американски топлоцентрали.

Промените предвиждат намаляване с общо 31 процента на цената, която НЕК плаща на централите, за да държат мощностите си в готовност. Това намаление няма да се отрази пряко на цената на тока, но ще се търси начин за задържането й, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя и премиерът Бойко Борисов присъстваха на подписването на споразуменията в Министерския съвет.

Куюмджиев: Защо управляващите прикриват писмо на ЕК за американските централи?

Споразуменията с двете топлоцентрали предвиждат общо намаление с 31 процента на цената за разполагаемост, което не е обвързано с удължаване на срока на договорите, обясни министър Петкова. Тя беше категорична, че договореното намаление няма да се отрази пряко на цената на тока.

„Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин, тъй като свивайки дефицита в НЕК, ще се получи на практика това. Никой не бива да очаква, че това намаление е пряко свързано с цената. Още повече че цената се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране", каза министърът.

Премиерът Бойко Борисов постави като първа амбициозна цел излизането на НЕК на печалба и загатна за промени в други договори, свързани с формирането на енергийния микс.

„Да предоговорим и там това, което са направили. И трябва да ви кажа, че особено зелените енергии такива неща са правени, че... Като дойдат констатациите, вие сами ще се запознаете", каза премиерът.

Подписаните споразумения ще влязат в сила от 1-ви юли, ако до края на юни НЕК изплати задълженията си от 700 милиона на двете централи. Заемът за разплащане с ТЕЦ-вете ще бъде изтеглен от БЕХ, като вече се водят разговори с банки.