Браун: Следващата US администрация с централна роля за справяне с кризата
Браун: Следващата US администрация с централна роля за справяне с кризата / снимка: EPA/BGNES

Британският премиер Гордън Браун изтъкна в Абу Даби предизвикателствата, които очакват следващия американски президент, като заяви, че неговото управление ще има централна роля за възстановяването стабилността на световната икономика, която изпитва затруднения заради финансовата криза, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Браун заяви на конференция в Абу Даби в рамките на обиколката му в Залива, че е необходимо „повече международно сътрудничество“ за преодоляване на финансовите затруднения и победа над протекционизма.

Британският премиер иска да бъдат събрани стотици милиарди долари за Международния валутен фонд (МВФ) и в помощ на засегнатите от кризата страни. В момента МВФ разполага с 250 милиарда долара и се готви да окаже помощ на Исландия, Унгария и Украйна и Браун заяви, че е необходимо да се спре разрастването на кризата в други страни.

„Следващият етап на глобализацията ще изисква още по-голямо международно сътрудничество и американското ръководство ще има централна роля за успеха му“, подчерта британският премиер. „В идващите седмици и месеци целият свят ще поиска да работи в тясно сътрудничество с Америка за постигането на общата цел“, каза още той.

Според него това включва съживяване на икономиката, реформиране на финансовата система, действия в подкрепа на свободната търговия и за победа над протекционизма, както и усилие за постигане на мир в Близкия изток.