Борисов: Полетите на Авиоотряда носеха приходи за държавата
Борисов: Полетите на Авиоотряда носеха приходи за държавата / снимка: Sofia Photo Agency
Борисов: Полетите на Авиотряда носеха приходи за държавата
70106
Борисов: Полетите на Авиотряда носеха приходи за държавата
  • Борисов: Полетите на Авиотряда носеха приходи за държавата

След доклада на Сметната палата за десетките нарушения в правителствения Авиоотряд 28 по времето на кабинета на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов благодари на одитната институция. Със стотиците полети - на Борисов, „Бистришките тигри", адвокатската кантора на Тодор Батков и многото частни фирми, се вкарвали пари в държавната хазна, обясни бившият премиер. Освен това по този начин Борисов поддържал формата на летците, които трупали стаж във въздуха.

ВИЖТЕ ДОКЛАДА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ЗА АВИООТРЯДА

Бойко Борисов продължава да не разбира къде е нарушил българското законодателство в периода от август 2009-та до март 2013-та, когато беше премиер и ползваше правителствения Авиоотряд 28 за партийни и частни полети.

"Благодаря на Сметната палата, защото и двата доклада - и за Министерския съвет, и за авиоотряда, са коректни, точни и формулирани правилно. Всички полети на тези въздухоплавателни средства са платени надлежно с фактури и никаква щета, точно обратното дошли са приходи в държавата. Тези средства, купени от Станишев, само по книга са правителствени въздухоплавателни средства. Това са пътнически нискотарифни самолети и въртолети. Въртолетите са на 30-40 години", каза Борисов.

Борисов дори изтъкна плюсове за пилотите от тези полети и намеси името на заместника си в партията Красимир Велчев, който е завършил школата за висша летателна подготовка в руския град Уляновск през 1974 г.

Велчев може да ви каже, че един пилот, като не лети, губи квалификация, обясни Борисов. По тази логика бившият министър-председател е считал, че когато могат да изкарат пари за държавата, е хубаво да ги изкарат. "С тях са снимани филми, возени са от кантората на Батков, ами те са возили Левски, той е платил през тази кантора. Нали са си го платили? Така са преценили, имат пари, платили са го, парите са влезли в държавата", коментира още Борисов.

От парите обаче се губи данъкът за държавата, защото не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Борисов коментира, че и сега подкрепя идеята да се промени правилникът на авиоотряда, за да може да превозва частни лица и да се самоиздържа. Лидерът на ГЕРБ уточни, че не го е променил, докато е бил премиер, защото никой не го е подсетил за това.