Бизнесът зове за протест заради такса задължение към обществото на тока
Бизнесът зове за протест заради такса задължение към обществото на тока / снимка: Sofia Photo Agency

Четирите национално представителни работодателски организации приканват българския бизнес незабавно да предприеме нов национален протест на 29 юли от 11.00 часа заради увеличението на добавката "задължение към обществото" в цената на тока за промишлеността. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Българската стопанска камара.

Какви мерки взема правителството за да намали дефицита в енергетиката?

Днес четирите организации са обсъдили развитието на предложеното от КЕВР шоково увеличение на добавката "задължение към обществото" в цената на тока и са приели съвместна декларация.

В документа се подчертава, че предприетите от страна на бизнеса действия за спиране на увеличението на цените на електроенергията не са довели до задоволителен резултат, въпреки ангажимента на правителството и на Народното събрание.

Шефът на КЕВР: Потребителите трябва да са равнопоставени

Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките, се отбелязва в декларацията.

"Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията", заявяват от бизнеса.

Токът няма да поскъпне, смята Божидар Данев

Според тях предложените нови цени за "задължения към обществото" ще доведат до загуби за българското общество.