Бил Гейтс си остава най-богатият американец
Бил Гейтс си остава най-богатият американец / снимка: Reuters

Положението на американските милиардери се е подобрило, като над половината от тях са увеличили състоянието през годината, в която най-богат между тях отново е Бил Гейтс, съобщи американското списание "Форбс", цитирано от Ройтерс.

Основателят на "Майкрософт" е най-състоятелният американец за 17-та поредна година с авоари, възлизащи на 54 милиарда долара - с 4 милиарда повече, отколкото миналата година.

Номер две в традиционната класация на "Форбс" на най-богатите хора на планетата е инвеститорът Уорън Бъфет с 45 млрд. долара (с 5 млрд. повече от миналата година).

Трети е основателят на "Оракъл" Лари Елисън, чието богатство запазва равнището си от 27 млрд. долара, пише БТА.

Кристи Уолтън, един от наследниците на основателя на магазините "Уолмарт" Сам Уолтън, се нарежда четвърта с 24 млрд. долара.

За разлика от 2009 г. 217 от магнатите в списъка "Форбс 400" сега разполагат с повече средства, отколкото преди година. Само 84 от милиардерите са изгубили част от богатството си, докато миналата година "жертва" на тази тенденция бяха 314 от включените в листата.

Хората на първите десет позиции са добавили общо 24,9 млрд. долара към авоарите си. Миналата година същата група изгуби общо близо 40 млрд. долара от състоянието си. В топ 10 няма нови лица, а само известни размествания.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг (35-та позиция) е регистрирал най-голям относителен растеж, увеличавайки богатството си повече от три пъти - от два на 6,9 млрд. долара. Другите двама съоснователи на Фейсбук, Дъстин Московиц и Едуардо

 Саверин, се включват в списъка съответно с 1,4 млрд. долара и 1,15 млрд. долара. Роден осем дни след Зукърбърг, 26-годишният Московиц е и най-младият милиардер. Най-възрастният в списъка е 95-годишният Дейвид Рокфелер с 2,4 млрд. долара.

Медийният магнат Опра Уинфри заема 130 място и е една от 42-те дами в списъка.