Бернанке приветства приемането на закона за финансовата реформа в САЩ
Бернанке приветства приемането на закона за финансовата реформа в САЩ / снимка: Reuters

Председателят на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бернанке приветства приемането на най-дълбоката реформа на финансовата система в страната от Голямата депресия през 30-те години на 20-и век, предаде ДПА.

"Този закон представлява значителен напредък към намаляване на вероятността от финансови кризи в бъдеще и укрепване на капацитета на финансовите регулатори да отговарят на рисковете, които е възможно да се появят", каза Бърнанке пред комисията на Сената за банките. Той отчете, че реформата насърчава стабилността на финансовата система като цяло и сигурността и здравината на отделните институции.

Бернанке обърна внимание, че УФР вече е започнало да работи за засилване на анализирането и контрола върху финансовата система и важните за системата финансови фирми, в унисон с новия закон, който бе подписан преди броени часове от президента Барак Обама. "Много работа остава да бъде свършена", предупреди в същото време той, пише БТА.

Що се отнася до състоянието на американската икономика, Бернанке обобщи, че тя продължава да регистрира умерен растеж, благодарение на стимулиращата валутна и фискална политика, но пазарът на труда и на недвижимо имущество будят безпокойство.

Очаква се реалният брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне тази година с 3 до 3,5 процента, и с между 3,5 и 4,5 години през 2011 и 2012 г., прогнозира Бернанке. Той отбеляза по време на изслушването, на което даде полугодишна оценка за състоянието на американската икономика, че бавното възстановяване на пазара на труда на свой ред води до слаб жилищен пазар.