Белене опустява - безработицата расте, бизнесът се оттегля
Белене опустява - безработицата расте, бизнесът се оттегля / снимка: БГНЕС, архив
Разговор с кмета на град Белене Петър Дулев
51938
Разговор с кмета на град Белене Петър Дулев
  • Разговор с кмета на град Белене Петър Дулев

Над три пъти е скочила безработицата в Белене през последните две-три години и вече е над 17%. Това обяви в интервю за Дарик кафе кметът на града Петър Дулев. По думите му съпътстващият бизнес, свързан с проекта за втора атомна централа, също е напуснал района на Белене през последните две години, като е паднал интересът и към терените в общината.

Младите хора в Белене нямат работа и напускат града и държавата, призна кметът, но подчерта, че беленчани все още се надяват, че има бъдеще за централата.

"Все още се надяваме, че това решение може да бъде реализирано и обективните обстоятелства сочат, че трябва да се продължи със строителството на централата. Убеден съм, че плюсовете са много повече", коментира Петър Дулев. Той напомни, че предстои завършването на поредния реактор в Румъния и строителството на други реактори в Турция. "Ние ще останем бяло петно", коментира кметът на Белене.

Реалната безработица в общината надхвърляла 30 процента

Безработицата, когато се извършваха все още дейностите по подготовката за новото строителство на централата, беше 5 процента, сега е над 17,5 на сто, но това е официалната безработица, а неофициалната е може би два пъти повече, обясни Петър Дулев. По думите му бизнес-интересът е напуснал общината още преди две години, когато са спрени реално дейностите по строителството.

Не можем да правим особени кроежи какво да бъде на площадката, защото досега се надявахме строителството да продължи. Той попита дали е обосновано намерението за парогазова централа на площадката в Белене, защото всичко правено там било строено за ядрена централа. "Не ми звучат въобще реалистично приказките за газова централа", коментира Петър Дулев и допълни, че за целта трябва да се изгражда трасе, да се извършат всички процедури и проучвания.

Кметове в Северна България търсят подкрепата на централната власт

На провеждащото се в града общо събрание на Асоциацията на дунавските общини кметовете от региона обсъждат как да привлекат вниманието на централната власт към тази част от Северна България. Петър Дулев посочи, че споделя и тревогите на колегите си от съседните общини - Павликени, Левски, Никопол, от целия плевенски регион, след решението за спиране на проекта.

"Обединяваме усилията си да привлечем вниманието на централната власт към северна България, защото има очевадна разлика като инфраструктура и поминък, влагани средства и усилия", обясни кметът на Белене. И допълни, че анализите, които са правени по Дунавската стратегия на ЕС, сочат, че Северозападният, Северният Централен регион и Североизточният регион в България заемат последните места сред всички европейски райони, включени в тази стратегия.