Атанасов: Трябва да се пита и Раковски за бали в Шишманци
Атанасов: Трябва да се пита и Раковски за бали в Шишманци / netinfo

Няма да взема еднолично решение за приемане на столичните бали на площадката в Шишманци, където се изгражда екозаводът на Пловдив, заяви кметът Славчо Атанасов по повод твърдението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че това е реалистичен вариант за софийските отпадъци.

Според кмета на Пловдив такова решение е невъзможно без съгласието на останалите общини в региона, които ще преработват боклука си в бъдещия завод за твърди битови отпадъци.

Министър Джевдет Чакъров би следвало да се обърне и към кмета на община Раковски, на чиято територия е Шишманци, и към кметовете на околните селища, които ще експлоатират депото, се казва още в официалното изявление на кмета.

Няма яснота обаче дали министър Чакъров има предвид общинската площадка или частните терени на бившия завод “Стоманолеене”, които са собственост на бизнесмените Николай Гигов и Атанас Търев.

Общината все още чака отговор на искането си за 15 млн. лева за довършване на екозавода, които бяха обещани от правителството при приемането на 200 000 тона столичен отпадък в Цалапица преди година и половина. Според изпълнителите на обекта, при осигурено финансиране са необходими минимум четири месеца за пуск на инсталациите.