Анализи показват как да се намалят административните разходи в енергетиката
Анализи показват как да се намалят административните разходи в енергетиката / снимка: БГНЕС

Възложихме на държавните дружества в енергетиката да направят анализи и в следващите 15-тина дни ще разгледаме възможностите откъде да стане намаляването на административните разходи в тях с 10 процента на година. Това каза в отговор на въпрос във Варна зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, който участва в "Енергиен форум 2015".

КЕВР: 2015 година - последен шанс за съществени реформи в енергетиката

Той припомни, че министър Теменужка Петкова е поела ангажимент при заседанието при премиера в държавните дружества в енергетиката в следващите три години да се намалят
административните разходи с 10 процента на година. Николов допълни, че става дума за всички държавни дружества в сектора.

В отговор на въпрос за енергийната борса Николов посочи, че тя е регистрирано дружество, лицензирано от регулатора. Той припомни, че през април е подписано споразумение с един от водещите европейски оператори за придобиване на платформа за търговия ден напред. След това трябва да се придобият платформи за търговия в рамките на деня и за двустранни договори.

Законови промени ще отложат новия ценови модел за тока

По думите му тези три платформи ще дадат възможност изцяло електроенергията да се търгува на борсата. Николов каза, че ще подпишем договор със Световната банка за консултантска помощ от нея за избор на пазарен модел.

Първи битов клиент се откачи от енергото

Зам.-министърът коментира още, че е прерогатив на депутатите дали ще дадат възможност да се отложи вземането на решение за цената на тока.

Източник: БТА