Американ Стандарт продаде бизнеса си „Бани и кухни”
Американ Стандарт продаде бизнеса си „Бани и кухни” / netinfo

„Американ Стандарт” подписа споразумение за продажба на бизнеса си „Бани и кухни” на стойност 1.755 милиарда долара. Бизнес фондовете ще бъдат управлявани от „Бейн Кепитъл Партнърс”), водеща световна частна инвестиционна компания. Към „Бани и кухни” спадат и българско-американските заводи в Севлиево"Идеал Стандарт - Видима", произвеждащи санитарно-битова арматура и санитарен фаянс.

При приключването на продажбата „Бейн Кепитъл” ще се сдобие с „Бани и кухни” на „Американ Стандарт”, чиито продажби за 2006 година са 2,4 милиарда долара. В него работят 26 000 работници, в 54 предприятия, в 23 страни в целия свят.

Очаква се приключването на продажбата да се осъществи в началото на четвъртото тримесечие на 2007 година. Компанията възнамерява да отдели средствата от продажбата основно за изкупуване на акции и намаляване на дълговете за поддържане на стандартите за инвестиционен рейтинг.

На 1 февруари 2007 година „Американ Стандарт” обяви намеренията си да раздели трите си бизнеса, като продаде „Бани и Кухни”, отдели „Системи за контрол на превозните средства” и задържи най-големия си бизнес „Климатични системи и услуги”.

Днешната сделка е последната от поредицата стъпки за осъществяването на тези планове след отделянето на „Системи за контрол на превозните средства"като независима публична компания с наименование WABCO, което е насрочено за 31 Юли.

През март компанията продаде Venesta Washroom Systems, която беше част от бизнеса Бани и Кухни. Заедно с Venesta общата стойност на продажбата на бизнеса възлиза на 1,92 милиарда долара.