Алмуния: Инфлацията в еврозоната може да излезе извън контрол
Алмуния: Инфлацията в еврозоната може да излезе извън контрол / снимка: БГНЕС

Инфлацията в еврозоната би могла да излезе извън контрол, предупреди еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния. Той предупреди работодателите и служителите да не допускат големи увеличения на заплащането или "вторични ефекти", които биха извадили инфлацията извън контрол.

Инфлацията с годишно натрупване в 15-те страни от еврозоната достигна рекордните 4 процента през юни. Това забавя растежа, ощетява икономиката, тъй като потребителите се въздържат от големи покупки и плащат повече за хранителни стоки и транспорт.

Растежът в еврозоната се очертава много по-лош през второто тримесечие в сравнение с първото и има риск да бъде под прогнозите за втората половина на годината предупредиха късно снощи председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес. Двамата дадоха пресконференция след среща на Еврогрупата, която обединява финансовите министри на страните от еврозоната.

Днес финансовите министри на 27-те членки на Европейския съюз, сред които и българският финансов министър Пламен Орешарски, ще обсъждат начините за справяне със скъпия петрол и засилването на прозрачността на финансовите пазари.