Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене в парламента
Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене в парламента / снимка: Sofia Photo Agency
Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене в парламента
31352
Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене в парламента
  • Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене в парламента

Увеличение на бюджета на здравната каса с 220 милиона лева е предвидено с актуализацията на бюджета й, която парламентът одобри на първо четене. Подкрепиха я ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и ДПС. БСП и РЗС бяха против. Със 178 млн. лева ще се увеличат парите за болнична помощ. Приходната част на бюджета на здравната каса ще се вдига с 53 млн. лева, като 40 млн. лева от тях са от здравноосигурителни вноски, а останалите 13 млн. лева - от трансфери от здравното ведомство. Ето какво казаха по време на дискусията Хасан Адемов от ДПС, Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Мая Манолова от левицата и Ваньо Шарков от сините:

Хасан Адемов: „Като философия според нас има огромен проблем, че се предлагат повече пари за болнична помощ, а няма нито една стотинка за доболнична помощ. Философията на реформата, която се провежда в момента, и това, което казва министърът на здравеопазването проф. Борисова, е, че по-малко хора трябва да се лекуват в болница. А за да се лекуват по-малко хора в болници, тази помощ трябва да бъде оказана в извънболничната помощ.

Лъчезар Иванов: „Ние не можем да оставим лечебните заведения, без да бъдат финансирани. В противен случай ако ние не изпълним ангажиментите си към болниците, тогава вие ще отидете при вашите избиратели по районите и ще повдигнете въпроса защо лекарите, защо болниците не получават финансиране. Така че се получава демагогия, от една страна, вие казвате увеличаваме парите, нали и къде е вашата политика?"

Мая Манолова: Актуализацията на този бюджет е едно безсмислено упражнение. Защото то няма никакво реално влияние нито върху финансирането на здравните заведения, още по-малко върху реформата. Според мен актуализацията на този бюджет е прикриване похарчването на едни пари, на 220 млн. лв. от резерва на здравната каса. Защото отговор на въпроса къде са парите от резерва на касата ние така и не получихме.

Ваньо Шарков: „Наличностите по сметки на здравата каса в БНБ към 31 май са в размер на 972 млн. лв. Кои пари са откраднати?"

Директорът на здравната каса вече да е управител, а тримата му заместници да бъдат заменени от един подуправител, това пък е разписано в поправки в закона за здравното осигуряване, които парламентът одобри на първо четене.

Очаква се тази и следващата седмица депутатите да работят с удължено време, за да не се налага да заседават и във времето, когато по правилник трябва да са в лятна ваканция - през август.