384 млн. евро са нужни за строежа на метрото през 2009 г.
384 млн. евро са нужни за строежа на метрото през 2009 г. / снимка: Sofia Photo Agency

384 милиона евро са инвестициите, необходими за строежа на метрото в София за тази година. Това каза за Дарик заместник-кметът по транспорта в Столична община Александър Цветков. По думите му, това е общата стойност на проектите за разширяване на първи и втори метродиаметър, заложени по оперативна програма „Транспорт".
 
Освен текущите ремонти по първи и втори метродиаметър предстои и разширяване на метрото в София, което ще започне през есента на тази година. Това каза още Цветков. По думите му, в момента се работи усилено върху разширяването на първи метродиаметър от „Младост" 1 до Цариградско шосе, заедно с буферния паркинг там.

През есента ще стартира и продължението на втория метродиаметър от надлез „Надежда" в посока кварталите „Надежда" и „Обеля". За тази отсечка е осигурено финансиране по оперативната програма на стойност от 180 милиона евро. Цветков каза още, че предстои разкопаване и в района на Лъвов мост в края на есента, където също ще има метростанция. Там ще се осигурява временно трасе, така че да не бъде блокиране движението на едно от най-централните места в столицата. „Временното трасе ще минава в участъка, където сега са тротоарите. Ще бъде отбито по подобие на това, което в момента е между президентството и ЦУМ", заяви Цветков. 

Около 200 милиона евро пък са вложени в изграждането на първи метродиаметър. Цветков припомни, че в момента се работи на близо 14 метра под земята, а до 15 септември ще бъде пусната и връзката между двата участъка на метрото от станция „Сердика" до Орлов мост. „До 15 септември всичко ще бъде приключило изцяло. Напълно завършено, с изчистени материали. Всички строителни материали, отпадъци, ще бъдат изчистени дотогава", уточни още той.