300 000 декларации на физически лица подадени досега в НАП
300 000 декларации на физически лица подадени досега в НАП / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Едва 300 000 данъчни декларации на физически лица са подадени до момента в Националната агенция за приходите. От там предупредиха гражданите да не чакат последния срок – 30 април, тъй като това ще създаде сериозни затруднения.

Тази година данъкът върху доходите на физическите лица трябва да се декларира и плати до 30 април. От НАП предупредиха, че остават само десет дни, повечето от които празнични за обработката на близо 400000 декларации. От приходното ведомство препоръчаха хората да използват различните методи за деклариране и плащане – по пощата и по електронен път. Ако решите да платите по интернет, трябва задължително да е две дни преди изтичането на последния срок – 30 април.

Над 6000 обаждания са постъпили до момента в новия информационен център на Агенцията по приходите, който беше открит на 17 март, съобщи Боряна Георгиева от приходната администрация. Тя представи и новата услуга на агенцията – електронна декларация за доходите с баркод. Тази интернет услуга не изисква електронен подпис и използването й гарантира 100 процента елиминиране на грешки при попълване на единния граждански номер и БУЛСТАТ. При разпечатването на този формуляр се появява баркод, който автоматично зарежда данните в системата на Националната агенция по приходите след сканиране.