30% отстъпка от данъка за стари коли с катализатори
30% отстъпка от данъка за стари коли с катализатори / снимка: БГНЕС
30% отстъпка от данъка за стари коли с катализатори
68039
30% отстъпка от данъка за стари коли с катализатори
  • 30% отстъпка от данъка за стари коли с катализатори

Данъчните облекчения за старите автомобили с катализатор ще намаляват поетапно, отпадайки напълно от 2017 година. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси. През следващата година за автомобили с катализатор, произведени преди 2000 г., отстъпката ще бъде намалена от 50 на 30 на сто.

Приетите промени предвиждат от 2017 г. да няма данъчно облекчение за старите автомобили. Това предизвика острата критика от страна на опозицията. „Виждам облагодетелстване – не знам дали е лобизъм или хвърлени в пространството цифри, но определено ще се облагодетелстват от тези поправки най-скъпите автомобили, които автоматично, императивно чрез закон ще ползват 60 процента преференции. Ако говорим за екология, да, всеки иска да живее в по-чиста околна среда, но ако смятате, че по този начин ще задължим или накараме хората да си купуват по-скъпи и по-нови автомобили, отговарящи на по-високи екологични оценки, дълбоко се съмнявам", каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев отхвърли обвиненията в лобизъм за скъпите коли. „Аз съм лобистът, който лобира за екологични преференции дори за местни данъци да се дават за постигната екологична цел. Досега се е давала екологична преференция за коли с катализатори, без да е доказано, че има катализатор и че той опазва въздуха, както и че той работи и 50 на сто преференция за нещо, което няма никакъв екологичен резултат", каза той.

След приемането на промените стана ясно, че от 1 януари влиза в сила данъчно облекчение за новите автомобили. Тези по стандартите Евро 3 и 4 ще плащат с 40 на сто намаление. Най-голяма ще е отстъпката за най-новите коли – със стандарт Евро 5 и 6, които ще плащат с намаление от 50 на сто. Депутатите приеха и това намаление да важи за всяка следваща по-висока категория, когато се появи на пазара.