100 000 лева санкция за увреждане на сгради от култорно-историческото наследство
100 000 лева санкция за увреждане на сгради от култорно-историческото наследство / netinfo

100 000 лева ще бъда максималната имуществена санкция за фирми, които със свои действия или бездействия увредят сгради – обекти на културно-историческо наследство. Това реши Народното събрание, като прие Закона за устройството и застрояването на столичната община.

Законът ще забрани строителството на нови сгради, ако в проекта не са прадвидени места за гаражи или паркиране. С одобрен текст депутатите забраниха и друга практика – съществуващите вече гаражи да бъдат превръщани в магазина, кафенета или помещения с друго предназначение.

С финалните разпоредби в този закон Народното събрание промени и Закона за устройството на територията, където задължи собствениците на сгради – паметници на културата да ги поддържат в добро състояние. Общината ще може да се намиси и да разпореди ремонт в такива сгради, ако те не са поддържани, но разходите ще бъдат за сметка на собствениците.

Десет пъти – от 500 на 5000 лева скочи санкцията за длъжностните лица, които в нарушение на закона одобрят или издадат строителни книжа или не взамат мерки срещу незаконното строителство.