Бившият нападател на Ювентус, Челси и Италия Джанлука Виали си отиде от този свят на 58 години след втора битка с рак на панкреаса, съобщиха от пресслужбата на бившия му клуб Сампдория.

Виали бе част от легендарния тим на генуезци, който жънеше успехи в Италия и Европа през 80-те и 90-те години на миналия век, печелейки Серия А през сезон 1990-91, наред с други трофеи. Той сформира емблематично партньорство в атака със своя приятел от детските години Роберто Манчини, като двамата бяха познати с прозвището „Голмайсторите близнаци“.

Впоследствие той премина в Ювентус за рекордната тогава сума от 12.5 млн. паунда и триумфира в Серия А, както и в Шампионската лига през сезон 1995-96. След това той акостира в Англия, където спечели ФА Къп, Купата на Лигата и Купата на носителите на национални купи (КНК) с Челси, превръщайки се в икона на „Стамфорд Бридж“. През 1998 той бе назначен за играещ мениджър на „сините“ след уволнението на Рууд Гулит и тогава той грабна трофея от КНК, ставайки най-младия наставник в историята, печелил европейски клубен турнир, преди Андре Вилаш-Боаш да подобри постижението му начело на Порто.

В последните няколко години Виали води тежка битка с рак на панкреаса, като бе диагностициран със заболяването през 2017, преди три години по-късно да обяви, че е в ремисия. В края на миналата година обаче италианецът потвърди, че ракът се е завърнал. Въпреки тежкото заболяван, той пак успя да изиграе съществена роля при триумфа на Италия на Евро 2020, асистирайки на дългогодишния си партньор в атаката на Самп и селекционер на „Скуадрата“ Манчини. 
БГНЕС