Сняг натрупа на Пампорово, градушка удари Сърница
Сняг натрупа на Пампорово, градушка удари Сърница / Дарик архив

Нова снежна покривка натрупа тази сутрин в курорта Пампорово. Според Планинската спасителна служба, новата снежна покривка е от 5 см. През нощта в района валя дъжд, но по високите места в Смолянско в ранните часове го обърна на сняг. В курорта снеговалежът е започнал към 6 часа сутринта и за броени минути е натрупана снежната покривка. На Рожен ситуацията е аналогична. Температурата във високите части е около 0 градуса, а на връх „Снежанка“ е – 1 градуса.

Превалява сняг в Пампорово, Доспатско и Чепеларе, съобщиха от Областно пътно управление (ОПУ) в Смолян. Прави се организация за почистване на пътните настилки. „На този етап нямаме данни за проблеми, но правим нужната организация за разчистване на пътната инфраструктура. Имаме готовност машините да са на пътя, веднага щом спре да вали“, коментира дежурният в ОПУ – Смолян.

Градушка с размери на грахово зърно падна в Сърница снощи, а по-късно над градчето заваля и сняг. Днес градчето осъмна с рехава снежна покривка, а по върховете наоколо все още е бяло, съобщи кметът Неби Бозов. В началото на деня температурите бяха 3 градуса под нулата, след това се повишиха до плюс 5.

Заснежени са и други части от Родопите. Все още има побелели участъци край пътя Батак-Доспат, както и между Велинград и Сърница, но по асфалта снегът се е стопил. Лека бяла покривка има по възвишенията около баташкото село Нова махала.