/ iStock/Getty Images
"В Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол на 29 юни ще бъде официално открит нов дигитален планетариум, единствен в Югоизточна България", съобщи за директорът на обсерваторията Светлана Кънева.

Изображенията върху сферичния таван на планетариума се управляват от компютър и специално създаден софтуер. Чрез него могат да се правят компютърни симулации на слънчево и лунно затъмнение, да се покажат планетите и съзвездията отблизо, както и картина от марсохода върху повърхността на червената планета.

Конкурс за директори на шест училища и на Астрономическата обсерватория в Ямболско

По този начин част от обучението на учениците се извежда извън класните стаи. Обсерваторията притежава и повече от 50 филма на астрономическа тематика за ученици и възрастни.

Цифровият планетариум е на стойност 141 000 лева и е закупен от Министерството на образованието и науката. Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение.

През юли в него ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември може да се посещава и от възрастни любители на астрономията.
БТА