Версиите за инцидента със Су-25
Черната кутия на разбилия се вчера Су-25 от авиобаза Безмер е намерена в опашката на самолета, която е запазена. Пилотът ще бъде разпитан днес, ако състоянието му позволява. Към момента приключва допълнителният оглед на мястото на авиоинцидента. Това съобщи полк. Христо Тинев от военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Извършват се разпити на всички военнодлъжностни лица от авиобазата Безмер, имащи отношение към вчерашния тренировъчен полет. Назначена е съдебна авиотехническа експертиза за снемане на данните от черната кутия. Разследването на причините за инцидента е в ход. Не се изключва нито една версия.

„Всичко е възможно – техническа неизправност на самолета, грешка на пилота или непредвидени метеорологични обстоятелства, птици или прочее“, каза Тинев. 

Пилотът, който се разби край Безмер, е сред най-опитните ни военни летци

Продължава разследването на вчерашния инцидент на военната авиобаза Безмер, при който се разби самолет Су-25К, а пилотът катапултира.

Пилотът е настанен във Военномедицинска академия. Тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е стабилно, без опасност за живота. Мъжът остава за наблюдение във ВМА, съобщава БГНЕС.

Инцидентът се случи в сряда в ранния следобед. Пилотът Пейо Дончев извършвал тренировъчен полет. Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

Пристигналият мигновено военен министър Димитър Стоянов каза, че полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно.

В авиобазата пристигнаха екипи на Военна прокуратура, които започнаха да разследват ситуацията. Очаква се и пилотът да бъде разпитан.

Междувременно всички самолети в Безмер са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав.
БГНЕС/БТА