Военният министър е наредил временно спиране на всички полети
Състоянието на пилота, пострадал при разбиването на военния самолет Су-25 край авиобаза "Безмер", е добро.

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов
. Tой бе категоричен, че решението на полк. Пейо Дончев да катапултира е било най-доброто. Асът е бивш командир на базата и има над 150 часа нальот.

"Лично разговарях с него. Чувства се сравнително добре. Самолетът е напълно разрушен", добави Стоянов. Катапултиралият пилот на Су-25 е докаран във ВМА София със самолет Спартан.

Mашината е една от 8-те реновирани в Украйна преди по-малко от 2 години. Министър Стоянов обаче не пожела да каже дали техническа неизправност на самолета е сред работните версии. "Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет", категоричен беше той.

Инцидент с български пилот на авиобаза „Безмер”

"За момента е рано да се кажат причините за инцидента", смята и военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев.

Военна прокуратура Сливен пое разследването на авиокатастрофата от този следобед във военно-въздушна база „Безмер“. Инцидентът е станал при заход за кацане по време на регулярен полет.

"По неизяснени към настоящия момент причини пилотът губи управление, което налага да катапултира и самолетът се е разбил. Пилотът е в сравнително добро здравословно състояние и беше транспортиран във ВМА-София. В момента следствена група от военни следователи и прокурори извършва всички необходими процесуално-следствени действия на мястото на инцидента."
 

Безмер самолет
БГНЕС


Полк. Тинев коментира и какво се е случило със самолета след удара му в земята. "Машината е разбита е и е изгоряла напълно". Тя е паднала извън пистата, но в района на самото поделение.

Военният министър заяви, че е разпоредил към момента всички самолети да останат на земята. "Няма да има полети до момента в който не се уточни каква е причината за възникналия инцидент", категоричен беше Димитър Стоянов.

Той заяви, че няма значение, че самолетът е руско производство.