/ iStock/Getty Images
Съоръжението решава и дългогодишните проблеми с промишлените замърсявания на река Тунджа
"Новата пречиствателна станция за отпадни води в Ямбол разполага с допълнителен капацитет за бъдещи индустриални инвеститори в града.

Съоръжението решава и дългогодишните проблеми с промишлените замърсявания на река Тунджа". Това съобщи кметът Валентин Ревански на заключителна пресконференция по проекта за водния цикъл на града.

Монтират радари за контрол на скоростта по основни улици в Ямбол

Изградената пречиствателна станция има не само локален екологичен ефект за града, но и за целия регион. Освен от жилищните и промишлени райони в Ямбол, има възможност да се пречистват и утаечни води от околните населени места.

Към момента съоръжението е сред най-модерните в страната, отбеляза ръководителят на проекта Евелина Цонева. Пречиствателната станция беше изградена с европейско финансиране по проекта за водния цикъл на града.

Общо 41,3 млн. лева бяха осигурени за проекта по оперативната програма "Околна среда". Финансовото участие на общината е за над 1,1 млн. лева. Дейностите по водния цикъл на Ямбол започнаха още в предходния програмен период (2007-2013 г.) и при предишното общинско ръководство.

Строителството на пречиствателната станция обаче се забави, заради проблеми с фирмата-изпълнител. Реалното изграждане на съоръжението започна през 2017-а и приключи през март тази година, като от август вече е предадено за стопанисване на ВиК дружеството.
БТА