Пейки с формата на разгърнати книги в Стралджа пазят духа на народните будители - тези от миналото и съвременните, но всички те, свързани по някакъв начин с историята на града.

БТА

Пейките са с ликовете на революционери и поети, а на тях са изписани кратки стихове и цитати. Осемте „пейки-книги“ са с войводите Панайот Хитов и Стефан Караджа, поетът и революционер Пейо Яворов, поетесите Елисавета Багряна и Станка Пенчева, народната певица Вълкана Стоянова, хореографът Тончо Тончев и певицата Ваня Костова.

БТА

Всички те са събрани и в т. нар. „стена на гордостта“. Инициативата за поставянето им е на общинското ръководство. Предстои пространството да бъде обогатено с още пейки с исторически личности, които да допълнят атмосферата на духовност на централния площад.

БТА

БТА

"Част от новите пейки ще са с ликовете на виртуозния кавалджия Матьо Добрев, народната певица Величка Стамболова и други", каза заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

БТА

БТА

"Инициативата е насочена предимно към младите хора, но и не само. Много хора не познават историята на родния си край, а и за гостите на града е любопитно. Сумата за изработването и поставянето на пейките не е малка, но какво са средствата пред това да запазим историята - нищо.

БТА

Посланието е, че ние помним и пазим заветите на тези хора. И се надявам поколението след нас да съхрани тази инициатива", допълни Иванов.
БТА