/ БГНЕС
В Деня на народните будители отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Кои с официална реч, кои през социалните мрежи политиците отправиха тържествени поздрави към нацията за празника. 

"На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Иска ми се да ги разпознаваме приживе", посочи държавният глава Румен Радев, след като прие почетния строй на Националната гвардейска част пред президентството, а националното знаме беше издигнато под звуците на химна на България.

Той благодари на всички хора на изкуството, учителите, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. 

Президентът се похвали още, че откакто е президент за първи път на този празник се събират всички. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министри от служебният кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители от 48-ия парламент.

"Нека това бъде знак, че сме разпознали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъде единни, да работим заедно за напредъка на България", завърши тържественото си слово президентът. 

1 ноември президентство
БГНЕС

1 ноември президентство
БГНЕС

Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри помисли и дела. Това заяви от своя страна служебният премиер Гълъб Донев в словото си, посветено на днешния 1 ноември – Ден на народните будители. Той откри в сградата на Министерския съвет „Малък обеден концерт“ с участието на Младежка филхармония „Пионер“. Концертът бе за всички работещи в правителствената сграда – служителите от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и конституционните съдии. 

„Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват за теб. Будителството е съзнаването, че със стореното днес, носиш отговорност пред хората утре“, отбеляза Донев. 

Според премиера днешният празник е и ден за отдаване на почит пред паметта на големите българи. „Нека бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници“, призова премиерът. 

Гълъб Донев
БГНЕС


Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше в Пловдив, за да дари на Народната библиотека „Иван Вазов” книги по повод Деня на народните будители. Сред заглавията на луксозните издания бяха "Под игото" на Иван Вазов, "Време разделно" на Антон Дончев, "На острова на блажените" на Пенчо Славейков, "Подир сенките на облаците" на Пейо Яворов, "Борба" на Христо Ботев, "Българските конституции", издадена от Народното събрание на Република България и др. Инициативата за дарението е съвместна с издателя Иван Гранитски. Това е второто дарение, което Рашидов прави на библиотеката. Преди година той дари 1000 книги от личната си библиотека.

"Това не е само място, където стоят едни книги, това е съкровищница, където, както и в музеите, се пази паметта на нацията", каза Рашидов при връчването на дарението.

По думите му да съхраняваш духовността в днешно време е героизъм. Да си будител е заложено в сърцето и трябва да има хора, които да проповядват възвишеност, обич, познание, отношение към бъдещето, любов към ближния, коментира Рашидов. Според него днес се създава поколение, което мрази, за да мрази, без да знае защо го прави. Нека доброто да надделее, каза още той.

Вежди Рашидов
БГНЕС

Според лидера на БСП Корнелия Нинова само образованието и културата могат да ни извадят от всички кризи-икономическа, социална, политическа и духовна.

"Доброто образование е гаранция за личния просперитет на всеки. Образованият и просветен народ може сам да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си", посочи тя. 

"Днес празнуваме деня на будителите. Нашата история е богата с хиляди имена, дръзнали в най-мрачни времена да пръскат светлина. Ние ги почитаме, но не можем вечно да търсим само в миналото си българското достойнство. Трябва да го градим и сега. Днес имаме хиляди знайни и незнайни будители- учители, творци, учени, изобретатели, читалищни дейци, библиотекари, писатели, художници, артисти, музиканти. Днешният празник е за тях - нашите духовни водачи. Нека им се извиним, че все още не сме ги поставили на най-високата стълбица в нашето общество. Нека им благодарим и да им помогнем да ни возвисят, както е написано още през 1869 г. на училището в Котел "Помогни ми да тя возвися", заяви в Сливен Нинова, където заедно с председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, народните представители Деян Дечев, Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, и членът на ИБ на БСП Георги Йорданов посетиха едно от най-старите читалища в България - “Зора” и библиотеката към него. Те дариха книги на български автори. 



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува в социалните мрежи поздрав, в който честити Деня на народните будители на всички българи с колаж от най-знаменитите българи в историята ни. 



Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Деня на народните будители.

"Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, преподаватели във висши училища, ученици и студенти, родители, идеята за създаване на празник за почитане на народните будители в България възниква след Първата световна война, когато българският народ има огромна нужда от духовна подкрепа и събуждане на надеждата и вярата в утрешния ден, който може да донесе нещо повече и нещо по-добро на България. Важно е да припомним това именно днес, когато след три десетилетия преход, завършил или продължаващ, сякаш не се оправдават очакванията ни за по-добро бъдеще на нашата родина", каза в приветствието си образователният министър.

За съжаление, не е възможно да бъдат изброени всички народни будители, посочи министър Пенов.

Той подчерта, че в този празничен ден, трябва да се сетим и за всички незнайни будители: "Трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Като общество ние почитаме мнозина от тези наши национални герои. Но някак обръщаме малко внимание на идеите, ценностите и принципите, които са ни завещали те. Прекланяме се пред Паисий заради историята, която е написал, и националния дух, който е събудил. Но той ни е завещал и мечтата да имаме отново своя държава и тя да бъде славна и културна. Много рядко обаче самите ние си задаваме въпроса какви усилия влагаме, за да променим съвременна България към по-добро, за да живеем заедно и обединени".

"И днес имаме нужда от будители - от хора, които да ни дадат надежда, да ни мотивират и мобилизират, за да работим за нашето по-добро бъдеще. Но със сигурност и всеки от нас трябва да се замисли върху своите дела. В резултат на усилията на всички тези хора, които честваме днес, ние не просто сме свободни граждани на независима държава. Ние сме и хора с образование и огромни възможности чрез новите технологии още повече да се образоваме, да придобиваме още повече знания и умения и не само да бъдем будени и пробуждани, но да бъдем и сами будители, да даваме знание, мъдрост, цел и посока на хората около нас", заявява образователният министър.

Проф. Сашо Пенов каза, че искрено се надява, че и в празнични, и в делнични дни все повече ще осъзнаваме собствената си роля като родители, като учители, като хора, работещи за тази държава, за приноса ни за изграждането на България като добро място за живеене, модерна държава, с висок жизнен стандарт, с международен авторитет.

Служебният министър на спорта Весела Лечева също излезе с приветствие по повод празника.

„Вие, днешните будители, сте достойни последователи на нашите книжовници и възрожденци, съхранили през вековете богатия ни национален дух, чиито традиции пазим и развиваме и днес. В хилядолетната история на България именно будителите носят искрицата на просвещението и художественото сътворение, съхранявайки чрез тях нашата идентичност, независимост и национално достойнство. Пожелавам Ви здраве и успехи във Вашето родолюбиво дело, свързано с вечния порив към знанието, движението напред и силата на българския дух! Поздравявам специално учителите в спортните училища в България за Вашия всеотдаен труд и отдаденост! Успешно реализиране на Вашите идеи за достигането на нови хоризонти в образованието и спорта!", заяви тя.