/ БТА

На Деня на народните будители с тържествена церемония бе издигнат националният флаг пред сградата на президентската институция. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част.

Ден на будителите
БТА


Без празничен ритуал на 1 ноември и в Шумен

В Деня на народните будители се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

Ден на будителите
БТА

"Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите", заяви в словото си по повод Деня на народните будители Румен Радев. 

Честваме Деня на народните будители

Ден на будителите
БТА

"Това е петата година, в която имам честта да бъдем заедно и да говоря на празника. Всеки път отдавах почит към хората на духа и културата, към героите, които са осветявали мрака в миналото. На всички вас - днешните будители. В първите години призовавах да се събудим. Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя – търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята. Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане", отбеляза още държавният глава на церемония в гербовата зала на "Дондуков" 2.

БГНЕС