Авиобаза "Безмер" посрещна десетки посетители от всякакви възрасти в Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Те имаха възможност да разгледат модернизираните самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника.

БТА

„Повод за гордост е, че авиобаза Безмер е с дългогодишна история и традиции. За 72 години много личен състав е преминал оттук. Това, че авиобазата съществува и до днес, е знак, че има своето значение за нашата родина“, каза командирът на авиобазата полк. Милен Димитров.

За любителите на авиацията: Авиобаза „Безмер“ отваря врати за посетители

По думите му интересът към професията летец продължава да е засилен и до сега. В Долна Митрополия почти са запълнени местата за тази година, подчерта полк. Димитров. В авиобаза 'Безмер" продължават курсовете за обучение на млади пилоти з самолет Су-25.

БТА

БТА

„Защото трябва да осигурим приемственост - докато го има самолет Су-25, трябва да има и летателен състав, хора, които да се качат в кабината на самолета и да си изпълнят задачата“, каза още командирът.

БТА

"Сред посетителите в авиобазата е и 13-годишният Владимир от Белоградчик. Той е почитателят на авиацията от съвсем малък и мечтае да стане летец. Пътувал е с баща си шест часа, за да дойде и разгледа авиобазата", разказа той.

БТА

Малките и големи любители на авиацията се запознаха с историята на авиобазата в нейния музей. В него се пазят документи, снимки, отличия и летателна екипировка. Съхранява се и униформата на първия командир на авиобазата от създаването ѝ през 1951 г. - Тошо Луканов Ангелов.

БТА

Любопитен факт от историята на авиобаза "Безмер" е, че през 1974 г. в нейните редици постъпва вторият български космонавт Александър Александров. Той служи като летец пилот в авиобазата до 1977 г., когато е избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“.
Мира Безус, БТА