Авиобаза "Безмер" край Ямбол отбеляза 72 години от създаването си. По случай празника над базата прелетяха вертолет "Кугар" и щурмови самолети Су-25, които демонстрираха различни видове пилотаж и маньоври.

БТА

БТА

Тържественото честване започна с военен ритуал и връчване на отличия на военнослужещи и цивилни служители. Почетният строй прие командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Той изказа благодарност към военнослужещите за усилията и стоицизма.

"В последните две години "Безмер" остана единственото летище, което е напълно оперативно за ВВС и за нашите съюзници", заяви генерал-майор Петров. Той изтъкна, че празникът е и повод за дълбока благодарност и искрена признателност към ветераните.

Авиобаза „Безмер“ отблизо: Вижте самолетите Су-25, стрелково въоръжение и екипировка (СНИМКИ)

Полагат се максимални усилия за запазване на приемствеността и подготовка на пилоти за щурмовите Су-25, каза командирът на авиобазата полк. Милен Димитров: "Имаме млади пилоти, които се стараем да подготвяме. Някои са в по-напреднала фаза на приучване. На други сега тепърва им предстоят първи самостоятелни полети", добави той. 

БТА

По думите му равносметката зад тези 72 години е много труд и всеотдайност на поколения летци-пилоти. "Името безмерци е символично в българските ВВС. Пожелавам на личния състав да са здрави, неуморни в ежедневния си труд и да постигат повече и все по-високи резултати", каза още командирът на авиобазата.

БТА

Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий в съслужие с отец Жельо. Поднесени бяха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

БТА

Авиобаза "Безмер" преди дни отбеляза и 70-ата годишнина от връчването на бойното ѝ знаме. По този повод бе валидирана филателна пощенска картичка с щурмовите самолети Су-25.

БТА

Авиобазата е създадена на 5 октомври през 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум "Граф Игнатиево". През 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище "Безмер".
Мира Безус, БТА