Жители искат ограничения за ТИР-ове през монтанските села
Жители искат ограничения за ТИР-ове през монтанските села / dariknews.bg

 Община Монтана иска ограничения за транспорта на товарари през три села. Реакцията на жителите бе в отговор на станалата през нощта срещу 28 юни катастрофа, при която ТИР излезе от пътното платно и разби три къщи в Студено буче. Едно от семействата на Иван и Красимира Симеонови остана без дом.
        

В МВР - Монтана има две жалби на жители на Студено буче от преди година, че при преминаването, тежкотоварните автомобили разрушават имуществото им.
От Пътна полиция са направили предложение за ограничаване на движението през второкласния път. Отговорът от Националаната агенция за пътна инфраструктура /НАПИ/ бил, че засега няма основания за това. Основният мотив за отказа, според началникът на Пътна полиция в Монтана Елвис Иванов е, че ако движението на тежките автомобили се насочи само по международен път, ще се създаде проблем в Ружинци, област Видин. Там Е 79 преминава в центъра на града. Така решаването на проблема в Монтана, ще създаде друг във Видин.

"Община Монтана ще предприеме всички необходими мерки за решаване на този конфликт", каза кметът на Монтана Златко Живков.

В дългосрочен план предстои изграждане на северозападен обход около Монтана. Решение за тази инвестиция се очаква да вземе НАПИ на 1 юли. Ако обходният маршрут бъде направен няма второкласния път пред селата Д-р Йосифово, Славотин и Студно буче да се използва за превоз на големи товари.