Започва проучването за изграждане на компостираща инсталация
Започва проучването за изграждане на компостираща инсталация / Дарик Враца - архив

Започва пред проектно проучване за изграждане на компостираща инсталация в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това е поредното изискване в областта на екологията, на което Монтана ще отговори.

„От 12 години насам тук бяха изградени, депо за твърди битови отпадъци, пречиствателна станция, сепарираща инсталация, както и реализиран проект за рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа”, уточни Живков.  Инвестициите са са близо 110 милиона лева.

Ново изискване от миналата година, задължава общините да компостират зелените  отпадъците от градските паркове и градини. Освен това непрекъснато се увеличава екотакстата, която местните власти трябва да плащат за 1 тон генериран отпадък.  От 3 лева преди 10 години до 36 в момента. След една две години се очаква да станат 96 лева. При отговаряне на изискванията за разделно събиране, преработване и компостиране, таксите могат да бъдат намалени с 50 на сто.

До края на юли трябва да бъде внесен проектът за компостиращата инсталация за разглеждане в Оперативна програма „Околна среда“. Какво трябва да се направи дотогава обяснява Борислав Тафраджийски – представител на обединението, което изпълнява предпроектното проучване.

 

Инвестицията в целия процес, включително и изграждането, е близо 4 милиона лева. Освен компостиращата система, тази година в Монтана ще се работи по рекултивацията на клетки от депото за твърди битови отпадъци. Тази дейност ще бъде финансирана с 1 милион и 700 хиляди лева. Ще бъде изградена и площадка за опасни отпадъци.