/ Десислава Крумова
Областният управител Албена Георгиева издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав по цялото поречие на територията на областта.

Заповедта е в сила от 28 май и ще важи до края на летния сезон. Административният акт е издаден на основание Закона за водите и във връзка с писмо от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в което се изразява становище, послужило за мотивите към заповедта.

Директорът на РЗИ-Видин е представил информация за резултатите от взети на 8 май проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта „Баба Вида“. Водите на р. Дунав се класифицират като „лоши“.

Регионална здравна инспекция-Видин информира, че къпането в Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици и е предложило да  се издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав на територията на област Видин.

Заповедта на областния управител е сведена до знанието на съответните кметове и кметски наместници за изпълнение, и до Регионално управление на образованието за сведение. Копие от нея е изпратено на директора на Регионална здравна инспекция - Видин, Басейнова дирекция „Дунавски район“, Плевен и на Областния съвет на Български червен кръст-Видин, също за сведение.

Областният управител призовава за стриктно спазване на забраната с цел опазване живота и здравето на хората.