/ Областна администрация-Враца
Над 1200 Ботеви поклонници от цялата страна тръгнаха по пътя на Ботевата чета. В 73-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета-Козлодуй - Околчица“ участват групи от областите Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Бургас, Лом, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Стара Загора, Видин и София. Почетен патрон на проявата е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изпратиха участниците в Националния поход „Козлодуй - Околчица“ с водосвет и здравец (СНИМКИ)

Ръководството на похода за поредна година се възлага на Евгени Филипов. Патриотичната инициатива включва богата художествена програма с участието на групите от страната и на общините, на чиято територия се провежда, патриотични беседи, конкурс за мултимедийна презентация „От Дунава до Балкана - подвига на безсмъртието“, конкурс за изпълнение на патриотична песен, спортно-туристически игри и рецитали на Ботева поезия и проза.

Областна администрация-Враца

Община Враца осигурява транспорт до връх Околчица

В град Козлодуй областният управител Малина Николова и кметът на общината Маринела Николова откриха тържествено 73-тия поход в Ботев парк, на мястото, където Ботевата чета остави вечен отпечатък на синовна обич с целувка и клетва за свобода.

В обръщението си към участниците в похода областният управител изказа благодарност към тях. „Благодаря Ви, че заедно ще изразим своето преклонение и признателност. Бъдете силни, бъдете горди, смели и достойни Ботеви поклонници! Обявявам 73-тия НТП „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица“ за открит!“, каза Малина Николова.

ВМРО подпомогна издаването на Алманах „Околчица“

 Организатори на най-мащабната патриотична туристическа инициатива са Областна администрация – Враца, Български туристически съюз, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините Козлодуй, Мизия, Борован, Враца, областните управители и началниците на Регионални управления на образованието в страната. Финансирането на НТП се реализира с бюджетни средства на  Министерски съвет на Република България.