/ Община Видин
Община Видин стартира изпълнението на проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона", финансиран по ОП "Региони в растеж“. Това обяви на пресконференция кметът на града Огнян Ценков. 

В представянето на проекта участваха и областният управител Албена Георгиева, главният архитект на Община Видин Ангел Недялков и Веселина Георгиева - управител  на фирмата, която отговаря за външната техническа помощ.

Проектът е на стойност близо 12 милиона лева, от които Общината участва с 554 545 лева собствено финансиране.

Подобряват жизнената среда в кварталите във Видин

„Основните дейности  по проекта включват обновяване на централната пешеходна зона във Видин от река Дунав при сградата на Драматичния театър до музей "Конака", тъй като към момента тази пешеходна зона не отговаря на съвременните изисквания за достъпна градска среда за хора в неравностойно положение...

Също така пешеходната зона не отговаря на изискванията за пожарна безопасност...Реконструкцията й е крайно наложителна и не търпи отлагане във времето, като ще бъдат запазени всички основни акценти на пешеходната зона, които са стойностни и реализирани по стария проект като фонтаните“, коментира Огнян Ценков. Кметът уточни, че от днес се дава старт на този проект, който трябва да бъде завършен на 1 август 2019 година.

Проектът.
Община Видин


Ангел Недялков, главен архитект на Община Видин, обясни, че ще бъде подменена изцяло и подземната комуникация, ще има нова настилка и изградени нови паркови пространства, ново осветление, видеонаблюдение, както и нови пейки.

По проекта ще бъдат премахнати два паметника, които не се вписват в общата визия на пешеходната зона. В реконструираната зона ще остане паметникът на Трети пехотен Бдински полк.