Кметска управа Видин
Кметска управа Видин / Община Видин
Повишаване на качеството на жизнената среда и подобряване на облика на кварталите е сред основните цели пред кметската управа във Видин, обяви кметът Огнян Ценков пред журналисти.  „Въпросът, който трябва да решим, е за облагородяване на жизнената среда. Средствата, заложени в списъка за капиталови разходи за 2018 г. в размер на 1 милион и 79 хиляди лв. са крайно недостатъчни, но такива са изискванията във връзка с изпълнението на финансово-оздравителния план – само целевите средства от субсидиите“ – обясни Ценков.

Той допълни, че въпреки това, въз основа на подадените сигнали, жалби, подписки на граждани за необходимост от асфалтиране и на базата на наблюдения и разговори с хората, че в кварталите не е правен ремонт на междублоковите пространства 20-30 години, ще се изготвят количествено-стойностни сметки и ще се търси подкрепа от държавата за осъществяване на такива дейности. „Вярвам, че ще я получим. Не мога да кажа в момента в какви параметри ще бъде, но ние ще имаме подкрепа като субсидия, както получихме през 2016 г. и 2017 г. по 3 милиона лв.

За да може наш фокус да бъдат жилищните квартали и населените места на територията на Община Видин, където улиците не са в добро състояние и не са ремонтирани от дълго време. Убеден съм, че и тази година ще бъдем подкрепени от правителството с отпускане на допълнителни средства - целева субсидия, извън заложените в бюджета, за да можем да откликнем на потребностите. Както досега правителството показа многократно заявения ангажимент за преодоляване на регионалните дисбаланси – едно от нещата е подобряване на жизнената среда, сигурен съм, че и тази година ще имаме благонамерен жест от негова страна“ – изрази надеждата си видинският кмет.
 
В началото на срещата с медиите кметът отбеляза хубавата новина от заседанието на Министерски съвет на 18 април във връзка с одобрената средносрочна бюджетна прогноза за 2019-2021 година. „В този документ са заложени средства за изграждане и доизграждане на значими инфраструктурни проекти на територията на страната, като в тези проекти е включено и изграждането на магистрален път Видин-София. Стойността на пътя е 1 милиард и 600 милиона лв.“ – каза Ценков. Той обясни, че в момента се провеждат отчуждителни процедури за участъка Ботевград-Мездра, който е 33 км.

Едновременно с това са стартирали и процедурите по закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на строителните дейности и за строителен  надзор на двата участъка: Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци. „Трасето на участъка на територията на Област Видин е изцяло ново, което не се дублира с това на Е-79. Изведено е извън всички населени места, като е предвидено изграждането на 7 пътни възела, с които да се осигури достъп до всички населени места на територията на Област Видин“ – съобщи Огнян Ценков. Той допълни, че в тази връзка продължават редовните работни срещи с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Предстоящата среща ще е в началото на месец май, заедно с представителите на местната власт и други институции. На нея ще бъде обсъдено изграждането на магистралния път, както и на останалите втори и трети клас пътища. В момента тече ремонт и рехабилитация на някои от тях. Ценков каза още, че ако няма обжалвания на процедурите и някои други пречки, до края на 2021 г. -началото на 2022 г. магистралният път Видин-София трябва да бъде изграден.
 
 
община Видин