Внесоха в съда обвинителен акт, заради пътен инцидент със загинал велосипедист

съд
съд / Снимка: Главна прокуратура
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца П.Г. е предаден на съд за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. Около 10 ч. на 15.07.2017 г. обвиняемият Г. управлявал лек автомобил „Ауди“, като се прибирал от с. Тишевица в посока гр. Враца. Участъкът от пътя бил прав, с нормална видимост, гладък асфалт. Водачът шофирал със скорост от 97,78 км/ч, при ограничение от 70 км/ч.

В дясната лента се движела колона леки и товарни автомобили, а в дясната била предприета маневра „изпреварване“ от два пътуващи един след друг автомобили, като вторият от тях бил на обвиняемия П.Г. В лявата част на пътя, в близост до банкета, попътно се движел велосипедист. Бил без светлоотразителна жилетка и леко криволичел.

Първият автомобил намалил скоростта и се отклонил надясно, за да си осигури достатъчно странично разстояние при изпреварването на велосипедиста. В същото време обвиняемият Г., неспазвайки необходимата дистанция и с превишена скорост, с цел да не блъсне колата пред него, предприел аварийно спиране. Едновременно с това той завил наляво и блъснал велосипедиста, който вследствие на сблъсъка паднал върху предната част на колата на обвиняемия и накрая бил отхвърлен върху пътното платно.

Свидетели на пътно-транспортното произшествие сигнализирали органите на МВР и Спешна медицинска помощ. Пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия велосипедист.

От изготвената в хода на досъдебното производство съдебно-химическа експертиза се установява, че в кръвта му е имало наличие на етилов алкохол 1,43 %. Смъртта му се дължи на съчетана травма – черепно-мозъчна, гръдна и коремна, довела до състояние, несъвместимо с живота.
Изводът на тройната съдебно-автотехническа експертиза е, че при скорост от 97,78 км/ч т.нар. „опасна зона за спиране“ е 86,87 м, а при максимално разрешената от 70 км/ч съответно 52,25 м. Движейки се с превишена скорост и неспазвайки необходимата надлъжна дистанция, водачът сам се е поставил в невъзможността да предотврати ПТП.
Предстои делото да продължи в съда.
 
Апелативна прокуратура София