Погребение Дометиан
Погребение Дометиан / Община Видин
Стотици видинчани се стекоха в храма „Св. вмчк Димитър Солунски“, за да се поклонят пред тленните останки на митрополит Дометиан и да присъстват на заупокойната Света литургия и опелото. Тъжното събитие бе уважено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. „Кончината на митрополит Дометиан е тежка загуба не само за духовенството и вярващите във Видинска епархия и за цялата Българска православна църква, но и за целия православен свят“, заяви в траурното си слово патриархът. Кметът на Видин Огнян Ценков също изрази своята почит пред паметта на митрополита и изказа съболезнования:

погребение Дометиан
Община Видин

Извънредно заседание на Св. Синод по повод кончината на Видински митрополит Дометиан

„Това е огромна загуба за всички жители на Община Видин и ние дълбоко скърбим за този достоен и свят човек. Неизброими са неговите дела в името на православната вяра и на добруването на хората. Сърцато и всеотдайно нашият владика ръководеше 30 години Видинска епархия и с безкрайно търпение и любов насърчаваше вярата и надеждата у миряните, приобщаваше ги към християнските добродетели, учеше ги на състрадание и човечност.

погребение Дометиан
Община Видин


Във Видин посрещнаха тленните останки на митрополит Дометиан

В знак на дълбокото уважение към неговата мисия на обществено ангажирана личност, той бе удостоен от Общинския съвет със званието „почетен гражданин“ на град Видин. Митрополит Дометиан бе истински духовен водач, който ще служи за пример на поколенията напред! Всички ние ще носим в сърцата си спомена за неговата светла личност, изпълнени с благодарност“.

погребение Дометиан
Община Видин


Президентът изрази съболезнования по повод кончината на митрополит Дометиан

На опелото в църквата присъстваха много висши духовници, представители на държавната власт, лидери на политически партии, бивши кметове на град Видин и др. Церемонията продължи с траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия,  в чийто двор бе погребан дядо Дометиан.
  

погребение Дометиан
Община Видин

20 септември е обявен за Ден на траур в Община Видин. 

погребение Дометиан
Община Видин


 
Община Видин