Те останаха в плен на снега повече от 32 часа
В истински снежен капан попаднаха петима души във Врачанския балкан.

Те останаха в плен на снега повече от 32 часа. Наложи се с тежка верижна техника да бъдат пробивани двуметрови преспи и буквално към хората да бъде прокопан проход, за да бъдат освободени от снега, затрупал Информационния център пред пещерата „Леденика”.

Евакуираха служители в туристически обекти до пещера „Леденика“ при 2 м сняг

„Всичко стана много бързо. Нямаше паника. Имахме вода и храна. Още вчера разбрахме, че няма да можем да преминем през снега и ще останем в капан”, разказа Петър Иванов в ефира на „Здравей, България”.

„Изпратихме бус, за да свали хората. И друг път ни си е случвало подобно нещо. По пътя имаше закъсали камиони и се забавихме. На разклона за „Леденика” стана ясно, че бусът няма да може да се изкачи заради многото сняг.
 
 

Над 2 метра са снегонавяванията около пещерата "Леденика". Пътят в последните 2 километра е непроходим. Изпратена е...

Posted by Калин Каменов - Кметът на Враца on Wednesday, 17 March 2021


Разчитахме на това, че сутринта почистващата фирма ще се справи със снега. За съжаление обаче вятърът се беше усилил”, каза Кирил Кирков, управител на общинско предприятие "Спорт и туризъм".

„След като получихме сигнал, отидохме и видяхме какво е положението и преценихме каква техника ни трябва, за да спасим хората”, обясни Тодор Гоцев, началник на пожарната във Враца.
nova.bg