Увеличават полицейските патрули в селата на област Монтана
Увеличават полицейските патрули в селата на област Монтана / Петя Димитрова

„В Монтана има съществен спад на битовата престъпност, за което искам да поздравя колегите. Можем да очакваме още по-добри резултати след приключването на операцията”, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова при обиколката си в Северозападна България.

Министър Бъчварова  предостави думата на старши комисар Ивайло Антонов – директор на областната дирекция на МВР в Монтана,  за да обясни какво е направено.

Подготвени са планове по места на териториите на различните районни управления  за противодействие на битовата престъпност. Осигурени са  повече патрулни двойки. Увеличен е и лимитът на горивото. Полицаите  обхождат по-често  малките населени места. Специализираната операция за намаляването на битовата престъпност се провежда след ежеседмичен  анализ,  при който силите се изпрашат  там, където има ръст на престъпността.  Назначени са 15 нови служители, остават 20 свободни места.

През март за дирекцията в Монтана ще бъдат предоставени шест нови  автомобила.

За  2016 година е отчетен  спад с 19 % процента на битовата престъпност, сравнено с 2015 год. При общата престъпност спадът е с 6 %.

От началото на тази година в област Монтана са извършени 20 битови престъпления,  от които са разкрити 15, уточни още Антонов.

На въпрос за телефонните измами, от които пострадаха четирима души през последния месец, Антонов отговори, че това е национален проблем. Мерките,  предприети в Монтана са профилактични. Районните инспектори са обходили всички населени места. Разлепили  са брошури за това как да се действа в такива случаи. Банковите  служители са ангажирани да уведомяват полицията за теглене на големи суми от възрастни хора.   Според Антонов, това дава резултат, но този род измами се извършват от няколко лица, които използват огромно количество карти за мобилни телефони. Засечен е човек, на чието име са регистрирани 3700 карти.

„В последните случаи телефонни измамници  се представят за полицаи, затова не давайте средствата си на полицията”, апелира старши комисар Константин Димитров - заместник  директор на главна дирекция „Национална полиция”.