Училища от Враца и региона завършиха годината  с родителски срещи в бар
Училища от Враца и региона завършиха годината с родителски срещи в бар / Александра Иванчева

Кампания „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми" завърши годината с три срещи във Враца, Козлодуй и Селановци. В края на месец декември разговорът за ранна превенция при употреба на алкохол от непълнолетни отново предизвика диалог - този път не само с учителите, но и с родителите на четвъртокласниците. Малката обиколка започна със среща на преподавателите и родителите от НУ „Софроний Врачански" във Враца.


„Направихме предварителна игра с децата в час. Помолихме ги да ни кажат какво си представят, когато чуят думата „алкохол" - точно както правим с възрастните на родителските срещи в бар. На този етап смятат, че е нещо лошо и нередно, но не скриха любопитството си, което показва, че в тази възраст не е никак рано да се направи първа крачка в темата", сподели Виолина Славкова, педагогически съветник на ОУ „Софроний Врачански".


Преподавателите от СОУ „Христо Ботев" , Козлодуй, на свой ред разказаха как вече има деца, които пушат „наужким", играейки си с хартийки от тетрадките. "Всяка малка случка, дори и когато е имитирана, е добър повод да поговорим с тях", разказа Деница Каменова, педагогически съветник в „Христо Ботев".


Родители и учители се обединиха около ангажирането на децата с полезни занимания, което би предотвратило своевременна употреба на алкохол или други вредни за непълнолетните субстанции. „Стремим се да познаваме достатъчно добре всяко дете, да следим неговата история, така че ако има нещо обезпокоително, да работим с него още в първия сигнал по проблема. Училището е мястото, където те показват своята социална среда и ако сме достатъчно наблюдателни, може да дадем обратна връзка на родителя, която да обогати отношенията му с детето", разказа екипът на ОУ „Никола Йонков Вапцаров".


Кампанията, инициирана от Асоциацията на производителите и търговците на алкохолни и спиртни напитки, се осъществява с подкрепата на МОН и РИО. Враца е вторият град с проведени родителски срещи в бар, а през 2016-та организаторите ще се насочат към Пловдив, Варна и Бургас. Допълнителна информация за кампанията можете да откриете в онлайн платформата на Училище за родители:родителски срещи в бар - predi18.org .