Трима пожарникари от монтанско се борят за званието Пожарникар на годината
Трима пожарникари от монтанско се борят за званието Пожарникар на годината / ОД на МВР Монтана

Двама пожарникари от Районна служба „ПБЗН" Монтана и един служител от РС"ПБЗН" Берковица ще представят област Монтана на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2012" през февруари. Те са номинирани за участие за показани високи резултати в служебната дейност през изтеклата година и по предложение на преките им началници.

Ежегодният Национален конкурс „Пожарникар на годината" има за цел да популяризира дейността и да издигне престижа на органите за пожарна безопасност и защита на населението, да стимулира работата на служителите в тях, както и да покаже най-добрите практики в областта на пожарогасенето и защитата на населението.

Конкурсът се провежда в две категории: І Категория - „Пожарникари на годината" и ІІ Категория - „Отличен в Националния конкурс „Пожарникар на годината".
Служителите на ОУ ПБЗН Монтана ще се състезават само в първата категория - „Пожарникари на годината". В раздела „Държавни служители със средно образование" номинираните са гл.пожарникар Тошко Каменов Михайлов, командир на екип от РС"ПБЗН" Монтана", група „Пожарогасене и спасителна дейност". През отчетения период е участвал в ликвидирането на 52 пожара със загуби, 114 пожари в сухи треви, участвал в провеждането на 4 пожаро-тактически занятия.

Подгласникът му е гл. пожарникар Петър Христов Петров, началник на дежурна смяна в „Пожарогасене и спасителна дейност" на РСПБЗН Берковица. През отчетения период е участвал в ликвидирането на 8 пожара със загуби, 5 - без загуби, 24 пожара в сухи треви, 3 пожаро-тактически занятия,  9 спасителни дейности, изготвил е 3 оперативни плана.

В раздел „Държавни служители с висше образование" номиниран е инспектор II степен Иван Димитров Иванов - инструктор в РСПБЗН-Монтана в група „Държавен противопожарен контрол, планиране и  превантивна дейност". През отчетения период той е извършил 7 комплексни, 48 контролни и 83 тематични проверки. Изготвил е 17 становища за съответствие на инвестиционните проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност и 8 становища за съответствие с изискванията на правилата и нормите на пожарната безопасност във връзка с разрешаване ползването на строежите.

Участвал е в 14 експертни съвета по устройството на територията и в 16 държавни приемателни комисии. Съставил е 10 акта за административни нарушения и е взел дейно участие в работата на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец".