Врачанският митрополит Григорий раздаде анафора и осветено грозде за празника.
Врачанският митрополит Григорий раздаде анафора и осветено грозде за празника. / Дарик - Враца
Врачанският митрополит Григорий отслужи света литургия и освети първото грозде за годината
Стотици врачани днес посетиха литургиите, отслужени в храмовете в града по повод големия християнски празник Преображение Господне. Архиерейска света литургия, водена от Врачанския митрополит Григорий, се състоя в катедралния храм “Св. апостоли”.
 
“Преображение Господне е едно събитие, което е оставило следа в Свещеното Писание у всички евангелисти. Едно събитие, което Църквата празнува от първите векове на християнството. Едно събитие, което е имало за цел да затвърди вярата на светите апостоли, освен това, чрез Евангелието, да затвърдява вярата в христовите последователи от тогава, от апостолско време, до ден-днешен. И днес отново, чрез четивата от Апостола и Евангелието, ние ставаме свидетели на това чудо, което Иисус Христос извърши и на което позволи светите апостоли, на трима от тях – Петър, Яков и Йоан, да станат свидетели. И кога извърши Господ Иисус Христос това чудо, Своето преобразяване на планината Тавор? Тогава, когато Той беше говорил, че предстои да бъде заловен, да бъде осъден, да бъде разпнат, погребан и да възкръсне славно тридневно от мъртвите” – каза в проповедта си митрополитът на Враца.
 
Той разясни и смисъла на това двамата старозаветни пророци Илия и Моисей да стоят от двете страни на Иисус Христос по време на това чудно събитие. Св. пророк Илия, която бе взет жив на небето, е там, за да стане ясно още веднъж, че Иисус Христос не е дошлият втори път свети Илия, както мнозина мислели. А Той е Синът Божи, Месията, чакан от векове. Древният пророк Моисей е този, на който бяха дадени десетте Божии заповеди. И Иисус Христос дойде, за да изпълни в пълнота този закон и да го допълни с новата заповед – заповедта за любовта към Бога и към ближния.
 
Така, ставайки свидетели на Преображението Христово, на Неговата Божествена същност, апостолите трябвало да посрещнат предстоящите залавяне, мъчения и разпъване на кръст, както и възкресението Христово, с твърда вяра.
 

Благославянето на гроздето.
Дарик - Враца


В края на богослужението, по стара традиция, Врачанският митрополит Григорий прочете специална молитва пред иконата на Иисус Христос, с която освети първото за годината грозде. Благословеният плод бе раздаден, заедно с афората на всички вярващи, които се бяха събрали в храма за празника.